“Gezond eten en bewegen betekent een gezond lichaam”, is vaak een mantra dat je nodig hebt als je aan je lichaam wilt werken. Toch is dat ‘gezond’ in iedere situatie anders. Elk lichaam is anders, en het doel wat je wilt bereiken ook. Het is namelijk een verschil of je gewoon wilt werken aan een slank lichaam, of dat je breed en gespierd wilt zijn. Laten we eens kijken naar verschillende types en wat jij zou kunnen doen om deze te krijgen.

Spieren, spieren, spieren

Spieren bouw je niet alleen op door enkel fanatiek te sporten, maar ook door op de juiste manier te sporten. Focus daarom op spieroefeningen en als je deze zat bent, kun je deze afwisselen met cardio-oefeningen zoals hardlopen of fietsen. Daarnaast heeft je lichaam verschillende spiergroepen, dus check altijd goed welke oefening bestemd is voor de groep die je wilt trainen.

Net zo belangrijk als het trainen zelf, is het voedingsschema. Bij het kweken van spieren is het belangrijk dat je let op een goede hydratatie en voldoende inname van eiwitten. Die vind je vooral in zuivelproducten, vissoorten en natuurlijk eieren. Wil je een extra boost? Gebruik dan ook supplementen zoals creatine.

Afvallen

Als je gewichtsverlies wilt creëren zodat je je beter in je vel voelt, is het ook belangrijk om zowel op de beweging als op de voeding te letten. Het belangrijkste is vooral om te letten op je calorie-inname. Neem je bijvoorbeeld minder calorieën in dan dat je lichaam nodig heeft, dan gaat je lichaam eigen vetten gebruiken voor energie. Afvallen houdt echter niet meteen in dat je minder moet eten en niet mag snoepen. Kies kleinere porties en vervang koekjes en snoepjes met een gezonde snack.

Aankomen

Ben je licht van gewicht en zou je graag wat willen aankomen? Dan hoef je je niet vol te proppen met gezond eten. Juist dan ga je je slap en ongezond voelen en dat wil je niet! Eet bijvoorbeeld meer calorieën, maar dan wel gezonde calorieën. Denk bijvoorbeeld aan volkoren producten, een vettere variant van zuivelproducten in combinatie met fruit en noten.

Aankomen is ook geen reden om lui op je bank te blijven zitten, want daar word je ook futloos van. Kies in plaats daarvan krachtoefeningen. Zo word je sterker en ontwikkel je ook nog eens spieren. Bij geschikte oefeningen kun je denken aan krachtoefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken.