De effecten van een goed lichaam op je gesteldheid zijn onbetwist. Een goed lijf draagt bij aan jezelf goed voelen. Heel vroeger zag men het als compleet je eigen schuld, als je lichaam of je gesteldheid niet goed was. Daarna leek het wel bijna omgekeerd. Tegenwoordig ligt het meer in het midden. Er wordt steeds meer erkend dat je zelf heel wat invloed kunt uitoefenen op je gesteldheid. Hier lees je over wat de effecten van een goed lichaam zijn op je gesteldheid.

Effect van sporten

Neem nu alleen het effect van sporten op je gesteldheid. Niet alleen krijg je met sporten een betere conditie en meer spierkracht. Sporten zorgt er ook voor dat je minder naar de dokter hoeft. Je hebt namelijk met sporten minder risico op bepaalde aandoeningen zoals obesitas, beroertes en hart- en vaatziekten.

Bij het sporten komen er ook diverse neurotransmitters vrij, waaronder dopamine, endorfine en serotonine. Wist je trouwens dat het effect van endorfine binnen een minuut al zichtbaar is? Binnen 60 seconden komt er namelijk al endorfine vrij. Die stof kan dan direct een stressreactie stilleggen. Een heel bijzonder effect. Het lichaam kan meer dan de meeste mensen denken.

Mensen die regelmatig sporten ervaren niet alleen minder gevoelens van angst, maar ook minder depressieve symptomen. Nog een voordeel van meer bewegen is dat je beter slaapt. Met name ‘kantoormensen’ slapen vaak niet goed, omdat het lichaam nog niet voldoende inspanning heeft gehad.

meer quotes van dankbaarheid

Effect van gezond eten

Gezond eten heeft ook bijzonder goede effecten op de gesteldheid. Als je gezond eet dan eet je niet de voeding met toegevoegde suikers, zonder vezels, vitamines en andere belangrijke voedingstoffen. Als je gezond eet, krijg je in verhouding ook minder snelle suikers binnen. Als je ongezond eet krijg je vaak veel snelle suikers. Die zorgen voor sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het gevolg daarvan is dat je stemmingswisselingen ervaart. Dat is nog maar één effect. Je kunt je vast wel voorstellen dat het missen van bepaalde voedingstoffen, vitamines en vezels ook allerlei kwalen kan geven.

Effect de mind

Nu is het natuurlijk niet zo je alleen je gesteldheid verbeterd door te werken aan je eetgedrag en de mate van sporten. Je mind heeft ook behoefte aan kwaliteit en is van invloed op je lichaam. ‘Zachte methoden’ zoals opschrijven waar je dankbaar voor bent, mediteren, een boek lezen, kunnen allemaal bijdragen aan een beter humeur.

Wil je aan gesteldheid werken door meer dankbaarheid te ervaren, alleen weet je niet zo goed hoe te beginnen? Misschien is dit dan wat voor jou: meer quotes van dankbaarheid.