De meeste mensen met een kantoorbaan zullen vooral zitten tijdens werkuren. Al sinds 2012 wordt er gewaarschuwd dat te veel zitten heel slecht is voor de gezondheid. Daarnaast blijkt ook nog eens dat bewegen goed is voor de concentratie. Dus per saldo is het kantoorleven niet echt fijn voor je lichaam! En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je te veel binnen zit…

Wat is er slecht aan zitten?

Zitten op zich is het probleem niet. Het grote probleem is dat er te veel gezeten wordt. Tijdens dit zitten worden de benen vooral stil gehouden. Dit heeft gevolgen voor het doorstromen van het bloed en dus zullen suiker en vetten niet belanden op de plekken waar ze nodig zijn: je cellen. Hart- en vaatziekten kunnen hierdoor een groter risico vormen. Bewegen naast je werk is uiteraard heel goed, maar om echt al het zitwerk te kunnen compenseren, moet je dusdanig veel bewegen dat het onmogelijk wordt.

Hoe voorkom je te veel zitten?
Gelukkig zijn ook fabrikanten op deze wetenschap ingegaan en hebben ze bureaus ontwikkeld die tegenmoet komen aan de vraag naar gezondere werkplekken. Een sta bureau kan de ideale uitkomst zijn. Nu zullen veel werknemers er ook niet op zitten (?) te wachten dat ze de hele dag moeten staan. Dus is een bureau waarbij je kan kiezen of je gaat staan of zitten de ideale oplossing. Een verstelbaar bureau zorgt ervoor dat je op verschillende manieren kunt werken. Ook fijn voor je rug, bijvoorbeeld, omdat verschillende houdingen aannemen ook minder belastend is voor bepaalde spiergroepen. Deze sta bureaus zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, werkbladen en modellen, dus een sta bureau kopen betekent niet dat de sfeer van de werkplek aangetast wordt!

En beweeg!

Toch blijft bewegen nog altijd het toverwoord. Naast het veel meer staan op je werk is bewegen ook gewoon heel belangrijk. Ga dus op de fiets of lopend naar je werk, hol een rondje park of bezoek de sportschool. Kies in ieder geval iets wat je leuk vindt om te doen zodat je het ook volhoudt om te doen! En hou je agenda vrij voor deze dingen. Het is geen verloren tijd, het is juist de belangrijkste ingeplande tijd van je agenda. Want een goede gezondheid: daar staat of valt immers alles mee!