Yogamatten zijn er in diverse soorten, varianten en formaten. Jouw persoonlijke voorkeur is belangrijk bij het kiezen van de geschikte yogamat. In dit artikel leggen wij jou graag uit waar je op moet letten bij het kiezen de geschikte yogamat!

Dit zijn de belangrijkste factoren waar jij op moet letten voordat je een yogamat koopt:

  • Lengte, breedte en dikte
  • Yogasoort
  • Grip
  • Merk en kwaliteit
  • Reinigen

De lengte, breedte en dikte van jouw yogamat

De lengte, breedte en dikte van je yogamat zijn belangrijke elementen voor een maximaal comfort.
Het is aan te raden om een yogamat te bestellen van minimaal 5cm langer dan jouw lichaamslengte en qua breedte goed te kijken naar je lichaamsbouw (tussen de 61 en 80 cm breed).

Gemiddeld kiest men voor een 4,5mm dikke mat, maar mocht je meer comfort willen dan is een dikkere yogamat de beste keuze (bijvoorbeeld tijdens ligoefeningen en dergelijke). Let op dat een dikkere yogamat weer nadeliger is voor je stabiliteit tijdens oefeningen.

Een andere yogamat voor diverse yogasoorten

Er zijn verschillende varianten van yoga, waaronder Hatha, Yin, Nidra, Ashtanga of Bikram en nog veel meer. Zoals eerder al is besproken is een dikkere yogamat belangrijk voor het comfort, beoefen jij een bepaalde vorm van yoga waarbij je voornamelijk ligt, dan is het een logische keuze om te kiezen voor een dikke yogamat.

De grip

Ook de grip is een belangrijk aspect van iedere yogamat. Je wilt niet dat je yogamat begint te schuiven, maar je wilt juist ook genoeg grip hebben op de yogamat tijdens een specifieke oefening.

Merk en kwaliteit

Net zoals bij andere producten bestaat er veel verschil in kwaliteit tussen diverse merken yogamatten. De beste merken omtrent een prijs/kwaliteit-verhouding zijn Manduka, Liforme, AKO en Ecoyogi. Ecoyogi heeft onze voorkeur gezien deze producten duurzaam en milieuvriendelijk zijn.

Reinigen

Wat veel mensen vergeten is dat je jouw yogamat straks moet onderhouden. Reinigen is een belangrijk onderdeel na een lange yogasessie. De meeste matten kun je eenvoudig reinigen met een natuurlijk schoonmaakmiddel en de mat hierna af te spoelen. Dit kan per mat verschillen! Lees dus duidelijk de beschrijving van jouw favoriete yogamat!