Temazepam is een benzodiazepinederivaat dat voorgeschreven wordt bij slapeloosheid. Benzodiazepinen (BDZ) zijn psychotrope middelen die behoren tot de GABA-agonisten, ze werden in het verleden vaak minor tranquillizers genoemd. Psychotrope middelen zijn middelen die een uitwerking hebben op de psyche . Deze stoffen zijn van invloed op het gedrag en beleving van een individu.

Temazepam is beschikbaar als gelcapsule, 10 of 20 mg en sinds 2015 ook in tabletvorm, 10 en 20 mg, met breukstrip. Het bereikt twee tot drie uur na inname de hoogste concentratie in het bloed en het wordt afgebroken in de lever. Alcohol en diverse medicijnen versterken het effect van temazepam op het centrale zenuwstelsel.

Net zoals vele andere medicijnen kun je temazepam kopen zonder een recept, het is echter altijd goed om meer informatie over het product te hebben. Temazepam wordt voorgeschreven bij drie verschijnselen, namelijk: slapeloosheid, psychose en palliatieve zorg.

Slapeloosheid

Bij de slapeloosheid schrijft een arts nooit direct temazepam voor, de arts zal eerst samen met jou de oorzaken van je slapeloosheid nagaan en dat proberen te verhelpen. Als dat niet werkt dan kan de arts temazepam voorschrijven, temazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert rust, zodat u in slaap valt en beter doorslaapt.

Psychose

Bij psychose heeft u veel last van angst en beleefd u de wereld anders. Meestal wordt psychose door patiënten omschreven als een droom of nachtmerrie, maar hierbij is de patiënt dan wakker. Voor de behandeling hiervan kan de arts anti-psychotica voorschrijven, deze zorgen ervoor dat angst en onrustige gevoelens worden gedempt. Indien dit toch niet helpt, dan kan de arts temazepam voorschrijven. Dit werkt rustgevend en verminderd angstgevoelens, het wordt meestal in zetpil vorm voorgeschreven. Dit werkt binnen 15 tot 30 minuten na inbrengen.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg van mensen die ernstig ziek zijn of een ongeneeslijke ziekte hebben. De zorg is erop gericht om de lichamelijke en geestelijke klachten zoveel mogelijk te verminderen. Temazepam wordt toegediend aan deze mensen bij ernstige angst, verwardheid of pijn. Het wordt meestal ook als zetpil voorgeschreven en toegediend, de werking ervan begint dan sneller dan bij tabletten.