Veel mensen in Nederland hebben een fitnessabonnement, maar velen weten niet hoe ze moeten beginnen met krachttraining. Wil jij gaan beginnen met krachttraining? Wij hebben een aantal tips voor het beginnen met krachttraining, zodat jij wel weet wat je moet doen!
Bepaal je doel
Voordat je begint met krachttraining is het belangrijk om je doel te bepalen. Wat wil je bereiken met krachttraining? Wil je meer spiermassa of sterker worden? Een doelstelling zorgt ervoor dat je weet waar je naar toe wilt werken. Je kan er eventueel ook een bepaalde tijd aan verbinden wanneer je je doel wilt behalen. Wellicht krijg je op deze manier meer motivatie om je doel te behalen, zodat je jezelf niet teleurstelt.
Maak een trainingsschema
Nu je je doel hebt geformuleerd kun je een aangepast trainingsschema maken om je doel te bereiken. In dit trainingsschema zet je de dagen dat je gaat trainen, welke spiergroep je traint, welke oefeningen en hoeveel herhalingen. Je zou een schema van ongeveer 6 weken kunnen maken en daarna kun je evalueren hoe het is gegaan en wat je de komende 6 weken anders gaat doen. Een trainingsschema zorgt er ook voor dat je gericht gaat sporten en weet wat je gaat doen tijdens een krachttraining. Zonder schema zou je misschien doelloos rondlopen en niet weten wat je moet doen. Print het trainingsschema uit of deel het op je telefoon, zo heb je het altijd binnen handbereik.
Train alle spiergroepen
In je trainingsschema heb je (als het goed is) alle spiergroepen ingepland. Alle spiergroepen die je kunt trainen zijn: buikspieren, armspieren, borstspieren, rugspieren, schouderspieren en beenspieren. Bij een aantal oefeningen neem je ook meerdere spiergroepen mee, maar daar ligt de focus niet op tijdens de oefening. Dat is een mooie bijzaak, alleen dat betekent niet dat je ze dan niet hoeft te trainen! Je kan ook combinaties maken van spiergroepen die je tijdens een trainingssessie kan trainen. Een voorbeeld hiervan is: een combinatie van buik- en borstspieren, armspieren samen met rugspieren en als laatste schouderspieren met beenspieren.
Houd je volume bij
Met volume bedoelen we hoe vaak je een oefening uitvoert en met welk gewicht. Als je namelijk heel veel setjes voor borst en rug doet en maar een aantal voor benen, dan zullen je benen in verhouding neet meer gaan groeien dan de rest. Probeer voor elke set ongeveer 12 herhalingen en houd het gewicht bij. Schrijft dit bij je trainingsschema en kijk of je per week of weken je gewichten kan verhogen. Zo krijg je een beeld of je goed bezig bent en of je kracht wordt verhoogd. Voor sommige spiergroepen zijn 12 herhalingen gemakkelijk en voor sommige kost het je teveel kracht. Houd dit de komende tijd in de gaten en stel waar dat nodig is bij. Deze tip is ook voor krachttrainers die al langer trainen en willen groeien. Wil je een booster voor je groei? Probeer dan eens mk 677 ibutamoren.
Let op je voeding
Naast het sporten in de sportschool mag voeding niet ontbreken. Als jouw doel sterker worden is waarbij je een summerbody wilt creëren, dan helpt ongezonde voeding niet bij het bereiken van jouw doel. We zeggen niet dat je nooit meer ongezonde voeding mag eten, maar voor je doel kun je dit met mate doen. Zo krijg je eerder resultaat en voor je eigen gevoel zal gezonder eten ook beter aanvoelen. Je bent jezelf namelijk zo aan het uitsloven in de sportschool en een gezonde maaltijd stimuleert je gezonde gedrag.
Neem voldoende slaap
Slaap is heel belangrijk om je lichaam te herstellen van alle activiteiten. Wanner je niet genoeg slaapt dan heeft je lichaam geen tijd voor herstel en kunnen je spieren beschadigd raken. Rust hoort ook bij krachttraining en dit moet je je lichaam ook gunnen. Door te rusten en voldoende te slapen kun je er de volgende keer weer met een uitgerust lichaam tegenaan.