Mondhygiëne is enorm belangrijk. Niet alleen wil jij jezelf met je glimlach op de beste manier presenteren, ook spelen er in je mond veel processen af die invloed hebben over je hele lichaam. Loop je hier een bacterie op, dan kan het maar zo zijn dat je hier buik- of hoofdpijn van krijgt. Het is dus erg belangrijk om goed je tanden te poetsen! Maar, hoe doe je dit eigenlijk? In deze blog geven we je de vijf gouden tips!

  1. Poets met de juiste borstel

Tandenborstels komen in veel verschillende soorten en maten. Er zijn tandenborstels speciaal gemaakt voor kinderen en dus ook juist voor volwassenen. Vaak wordt er ook nog onderscheid gemaakt in soft en medium tandenborstels – de keuze is reuze. Zorg ervoor dat jij te allen tijde poetst met de borstel die jouw tandarts aangeraden heeft. Ook is het belangrijk dat je deze regelmatig wisselt, zodat jouw tanden altijd goed schoon blijven.

  1. Poets niet te hard

Het wordt bijna een bekend gezicht: de tandenborstel waarvan de haren bijna plat aan de borstel zitten. Dit wordt veroorzaakt door te hard poetsen, iets wat juist helemaal niet goed is voor je tanden. Wanneer jij je tanden poetst, is het beter om rustig te strijken met de tandenborstel, omdat je hiermee je tanden goed beschermt met de hiervoor bestemde tandpasta.

  1. Spoelen: wel of niet?

Veel mensen spoelen hun mond na het tandenpoetsen met water. Dit lijkt logisch om te doen, maar eigenlijk is het helemaal niet slim om te doen. Wanneer jij je mond spoelt met water, verwijder je het aangebrachte fluoride direct, waardoor het poetsen bijna geen nut heeft. Om de tandpastasmaak uit je mond te verwijderen, raden we aan om simpelweg een slokje water te nemen, waarmee je heel licht mee kunt spoelen als je dit wilt. Hierdoor blijft het fluoride intact en wordt jouw mond goed beschermt.

  1. Hou het niet bij poetsen alleen

Je tanden goed poetsen is natuurlijk heel belangrijk, maar om je mond goed te verzorgen is het ook aangeraden om nog andere handeling uit te voeren. Hiermee bedoelen we flossen of het gebruik van een tandenborstel. In veel gevallen komt een tandenborstel net niet overal bij, waardoor je altijd plekjes in je mond houdt waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Door deze plekken te controleren met een flosdraad of tandenstoker, zorg je ervoor dat de bacteriën geen kans hebben.

  1. Zorg voor consistentie

Het is belangrijk om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen, maar bij veel mensen schiet dit erbij in. Ze vergeten het of hebben simpelweg geen zin om dit te doen. Door vaste momenten in te lassen voor het poetsen van je tanden, zorg je ervoor dat je dit gemakkelijker kunt volhouden. Poets bijvoorbeeld je tanden ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voordat je naar bed gaat, zodat jij de twee momenten per dag zonder problemen haalt.

Ga naar de tandarts!

Wil jij zeker weten dat je je tanden goed poetst, dan is het aangeraden om in contact te komen met een tandartspraktijk Groningen. Zo weet je zeker dat jouw mondhygiëne goed is en ontvang je tips wanneer dit nog niet helemaal het geval is. Maak direct een afspraak!