Als sporter wil je gezond blijven. Jezelf beschermen tegen corona is daar tegenwoordig onderdeel van. Eén van de dingen die je kunt doen is op de juiste momenten een mondkapje dragen. In sommige situaties, ook bij het sporten, is het zelfs verplicht. Zeker bij binnensporten kom je in situaties dat je een mondmasker nodig hebt. Een masker bestellen is heel gemakkelijk. Online zijn ze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt het beste zorgen dat je een flinke voorraad hebt. Dan kom je nooit in een situatie dat je onverhoopt zonder zit en de sporthal niet in kunt. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

 

Welk mondkapje is voor sporters geschikt?

Voor buitensporten is een mondkapje niet verplicht, voor binnensporten ook niet. Wel moet je in een hal of zwembad een mondkapje dragen wanneer je niet aan het sporten bent. Ook het van en naar een kleedkamer lopen hoort daarbij. Voor dat soort gelegenheden zijn wegwerp mondkapjes uitstekend geschikt. Ze zijn makkelijk en hygiënisch. Het nadeel is dat je ze na één keer gebruiken moet weggooien. Daarom is een wasbaar mondkapje een prima alternatief. Dat kun je ook maar één keer gebruiken, maar het is wasbaar. Je kunt ook daarvan het beste meerdere aanschaffen. Wassen doe je het liefst op 60 graden Celsius.

 

Speciale sportmondkapjes?

Er zijn ook speciale sportmondkapjes. In de praktijk betekent dit vaak dat ze extra zacht en comformtabel zijn of heel licht. Er zijn ook mondmaskers die geen elastieken voor rond de oren hebben, maar banden die om je hoofd kunnen. Ook dat is iets comfortabeler bij sommige sporten.

 Je hoeft weliswaar bij het sporten geen mondkapje op, maar er zijn situaties waarin je dat misschien wel wilt. Bij teamsporten kom je natuurlijk met andere mensen in contact. Dan kan een mondkapje jou en je tegenstander extra beschermen. Bij binnensporten is dat prettiger, in de frisse buitenlucht wat minder nodig. Een geschikt mondkapje is dan wel een voorwaarde, je moet vrijuit kunnen blijven ademen.

  

Preventief testen

Ook als sporter kun je in de situatie komen dat je een negatieve coronatest moet overleggen. Een corona sneltest op locatie bij www.Coronatestnederland.nl is dan een goede mogelijkheid. Je weet snel of je wel of geen corona hebt en kunt dan weer verder plannen maken. Mocht je onverhoopt positief testen, dan is dat natuurlijk ook goed om te weten. Dan moet je je alsnog met een PCR-test laten testen. Die testen zijn preciezer en zijn dan een extra controle. Dan duurt het wel iets langer voor je de uitslag krijgt. Ook wanneer je al klachten hebt, kun je het best een PCR-test laten doen. Je voorkomt dan dat je na de sneltest alsnog een PCR-test moet laten doen om zeker te zijn.