Het aantal scooters is vooral bij vijftigplussers populair. Toch waren het vroeger vooral jongeren die gebruik maakten van een bromfiets. De helmplicht en de invoerring van een praktijkexamen heeft de animo geremd. Ook de populariteit van de ebike speelt een rol.

 

Electrische scooters
De traditionele tweetakt scooter is sterk vervuilend. Inmiddels zijn benzine brommers van de milieuklasse Euro 2 en 3 verboden. Nu zijn er minder vervuilende Euro 5 brommers en de schone elektrische varianten. De verwachting is dat in de nabije toekomst uitsluitend schone scooters mogen rijden.

 

Maximale snelheid
De snelheid van de brommer is maximaal 45 kilometer per uur. De elektrische brommers hebben een elektromotor van maximaal 4kW. Een snorscooter rijdt minder hard namelijk 25 kilometer per uur. Deze brommers zijn te herkennen aan het blauwe kenteken en er geldt geen helmplicht. Brommers zijn in snelheid begrensd, maar het is mogelijk om de brommer te tunen zodat de snelheid opgevoerd wordt. Veel brommers zijn geschikt om met een hogere snelheid te rijden.

 

Tunen van een brommer
Het opvoeren van een brommer is niet verstandig. Bij controle door de politie kan de scooter in beslag genomen worden en krijg je een fikse bekeuring. Ofschoon de brommer hogere snelheden aankan, is de kans op een scooterongeluk een stuk groter. Het is aannemelijk dat lichamelijk letsel groter is bij een hogere snelheid.

 

Verzekeraar verhaalt schade
De verzekering is ook afgestemd op de snelheidslimiet. Bij schade kan de verzekeraar deze verhalen. Bijna alle verzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat opvoeren of tunen van brommers verboden is. Een WA-verzekering is verplicht voor brommers. Dit geldt voor de toegebrachte schade aan een ander als er sprake is van aansprakelijkheid. De verzekeraar vergoedt altijd de schade aan de tegenpartij, maar kan het schadebedrag verhalen als de brommer niet aan de wettelijke eisen voldeed. Is er naast materiele schade ook fysiek letsel dan kan het schadebedrag behoorlijk oplopen.

Bij gemotoriseerde tweewielers worden verschillende benamingen gehanteerd zoals scooter en brommer. Wettelijk is er geen verschil. Wel wordt met de scooter eigenlijk een Vespa bedoeld. Een Vespa heeft een lage instap en kleine wielen. Het is een Italiaans design wat vooral populair is bij jonge vrouwen.