Mediteren kan op heel veel manieren. Zittend op een kussen, tijdens het wandelen, liggend op een yoga-matje. Alleen wat nog wel vrij onorthodox is, dat is de spijkermat. De spijkermat wordt vaak als next level gezien, maar het nadeel daarvan is dat mensen het bij voorbaat al afschrijven. Dat is jammer want in sommige gevallen is meditatie met een spijkermat echt een verrijking.

In welke gevallen geen spijkermat

Ben je van plan om meteen van 0 naar 100 te gaan? Dan is een spijkermat vermoedelijk niets voor jou. Een spijkermat moet je echt leren gebruiken. Voorzichtig beginnen dus. Daarnaast is elkaar lichaam anders, wat voor de één een fijne ervaring is, hoeft dat niet voor de ander te zijn.

Met meditatie breng je je aandacht naar het nu. Ben je niet bekend met meditatie en zegt ‘aandacht naar het nu brengen’ je eigenlijk ook niet zoveel? Dan raden we aan om eerst te leren mediteren. Voor het leren mediteren kun je diverse filmpjes bekijken van onder andere Wim Hof, ook wel bekend als ’the iceman’. Hij is een groot expert op het gebied van ademhalingstechnieken om in een meditatieve toestand te raken.

De voordelen

De voordelen van een spijkermat zijn groot. Sommige mensen gaan er beter van slapen, ervaren meer rust en voelen meer energie. Het kan ook zijn dat het lichaam sneller herstel. Met name mensen met rugklachten, stijve spieren en reumatische klachten kunnen een vermindering van klachten ervaren. Verder zijn er ook mensen met fibromyalgie die baat hebben een mat zoals die van Flowee. Er zijn ook mensen die veel last hebben van de nek- en schouders van het computeren en veel baat hebben met zo’n spijkermat.

De scherpe punten op de mat zorgen voor een betere doorbloeding. Spieren worden warm, afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Het heeft daardoor echt een extra effect ten opzichte van de gebruikelijkere vormen van meditatie.

Hoe het voelt

Het is verstandig dat je eerst voorzichtig gaat liggen op de spijkermat. Voel daarbij goed wat nog goed voelt en wat niet. Forceer het niet. Sommigen ervaren het begin alsof de huid verbrand is door de zon. In het begin doet het dan ook even pijn. Het kan daarbij helpen om je lichaam gevoelsmatig te verzachten. Dit doe je door met je gedachten en je gevoel bij de plek te zijn waar het pijn doet en dit stuk juist te ontspannen.

Daarna treedt er na korte pijn veelal iets anders op, het lijf begint ervan te genieten. Het lichaam maakt namelijk een stofje aan om de pijn te verdoven. Dit geeft een heel verlichtend gevoel dat blij maakt. Van dit principe maakt men ook in de Kinky lifestyle gebruik van.

Meditatie op de spijkers

Met meditatie breng je dus je aandacht naar het nu. Je kunt verschillende soorten meditatie uitoefenen op de spijkers van de mat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lichaamsgerichte meditatie of een meditatie die volledig is gericht op de ademhaling. Daarbij kun je negatieve emoties loslaten. Als je het prettig vindt, kun je er ook een ondersteunend muziekje bij opzetten. Met 10 of 20 minuten heb je al een hele mooie meditatietijd voor op een mat met spijkers.