Als het zomer wordt staan de barbecues klaar. Het klaarmaken van eten doe je niet voor jezelf, maar voor anderen, vrienden, familie komen langs om buiten te genieten van gerechten en wijn of bier.

Zomer
De zomers worden warmer in Nederland. Hogere temperaturen zorgen bij veel mensen voor een verminderd hongergevoel. Volgens voedingsexperts is het echter geen probleem om tijdelijk wat minder te eten. De gemiddelde Nederlander eet eerder te veel, maar dikwijls te weinig groente en fruit.

Eetlust
Een verklaring voor de verminderde eetlust is dat er minder energie nodig is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook eten mensen door de warmte minder omdat ze vocht vasthouden en daardoor last hebben van een opgeblazen gevoel. Vooral koolhydraten versterken het opgeblazen gevoel. Daarbij beweeg je vaak ook minder wanneer het erg warm is, wat de honger ook niet bevordert.

Salade
Lentesalades zijn het perfecte gerecht voor een zomerse dag. Met veel groentes erin, peulvruchten en iets waar je eiwit uit haalt, zoals vis, kip, kaas en noten. Ook lekker is een ongebonden soep met gepureerde groentes. Soep kun je eventueel ook koud eten, zoals een koude, Spaanse tomatensoep.

Fruit
Tussendoor is een fris stuk fruit altijd een goed idee. Bananen bijvoorbeeld op aardbeien, frambozen of bramen. Die bevatten minder suiker dan druiven en kersen. Eet bij voorkeur het fruit zonder het te verwerken. Als je er sap van maakt, gaan de vezels verloren en krijg je voornamelijk veel suiker binnen.

Door voldoende te drinken voorkom je oververhitting en uitdroging. Je houdt de transpiratie op gang wat belangrijk is om af te koelen. Wat dranken betreft zijn water, thee en koffie de beste keuzes. Een kop bouillon wordt aanbevolen, omdat de mineralen hierin helpen de vochtbalans op peil te houden. Drink liever geen alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn, omdat deze juist vocht afdrijven.

Goede keukens om met warm weer inspiratie uit te halen zijn de Aziatische, Afrikaanse en Thaise keuken. Die bieden lichte gerechten met “zomerse” ingrediënten zoals kokos, citroen en gember.