Vandaag bespreken we de voor- en nadelen van een cheatday. Het plannen van een cheatday is voor veel mensen op dieet een waar discussiepunt. Waar de ene partij gelooft dat dit juist goed is voor het dieet, zal de ander beweren dat zo al je werk voor niets is geweest. Maar wat klopt? Is een cheatday inplannen nou wel of niet verstandig?

 Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon hoort ook af en toe wel eens wat lekkers. De meeste diëtisten zijn het er dan ook over eens dat jezelf alles ontzeggen geen goed plan is. Zo loop je juist het risico dat je het dieet minder goed volhoudt en gaat snoepen. Hierdoor is het dus juist verstandig om een dag of moment om te snoepen in te plannen. Zo houd je het dieet tussentijds beter vol, omdat je weet dat je later in de week of de maand wel die lekkernij mag nemen. Toch kan dit best wel tegenstrijdig voelen. Je bent immers al weken bezig met een gezond voedingspatroon en dan ineens maak je je wél schuldig aan een stuk (of stiekem een reep) chocolade, makkelijke maaltijd voor 1 persoon, die lekkere zak chips of één van de andere voedingswaren die je enorm mist. Doe je zo niet al je harde werk teniet? En wat voor voordelen heeft een cheatday dan verder nog meer?

Een mentale boost

Het grootste voordeel van een cheatday is dat je jezelf eens flink kunt belonen. Hoewel sceptici discussiëren of een beloning met eten wel zo verstandig is, vinden wij dat dit (indien met mate) best moet kunnen. Je bent al weken zo enorm goed bezig. Dan mag je jezelf best wel eens wat lekkere snacks gunnen. Bovendien voorkom je zo het punt in je dieet waarop je het niet meer ziet zitten, de teugels laat vieren en vervolgens weer in sneltreinvaart op je oude gewicht belandt. En dat is natuurlijk hartstikke zonde van al dat harde werken. Een cheatday in het vooruitzicht stellen geeft jou een mentale boost. Hierdoor houd je het dieet niet alleen beter voel, maar hoef je jezelf ook niets te ontzeggen tijdens een verjaardag, feestje of andere speciale gelegenheid.

Wat eten we vanavond bij butlon? Want dan kan jij het alvast inplannen!

Goed voor je metabolisme

Door continu minder calorieën te eten dan je nodig hebt, zal je lichaam minder snel vet gaan verbranden. Het gaat als ware in slaapstand, omdat dit momenteel niet van hem verlangd wordt. Dit is natuurlijk funest voor het afvallen. Door je een keer goed te laten gaan, schud je je lichaam wakker. Je laat merken dat er nog voldoende eten is en dat hij alsnog op verbranding over moet gaan. Hiermee geef je jouw metabolisme een flinke boost, waardoor het afvallen waarschijnlijk weer sneller zal gaan.

Zet de knop weer om

Toch zijn veel mensen nog steeds wat terughoudend bij het plannen van een cheatday. Want wat nou als je plotseling weer in je oude gedrag terugvalt? Daarom is het belangrijk om de knop na het cheaten direct weer om te zetten. Van een avondje eten bestellen Amsterdam noord kom je echt niet direct kilo’s aan. Wees daarom realistisch en voel je vooral niet schuldig. Als je de volgende dag je gezonde voedingspatroon weer oppakt, zal je merken dat dit weinig verschil voor je dieet zal uitmaken.

Integendeel zelfs. Als je jezelf weken lekkere dingen ontzegd, is de kans groot dat je vanzelf zal gaan snoepen. Je lichaam verlangt naar wat lekkers. Als je eenmaal toegeeft, verandert die ene cheatday al snel in een cheatweek en voordat je het weet ben je weer in je oude voedingspatroon teruggevallen. En juist dan is het extra moeilijk om die knop om te zetten. Bespaar jezelf daarom ook deze ellende en geniet van een cheatday. Dan wordt diëten een stuk makkelijker én leuker!