Ben je van plan een dieet te gaan volgen? Dan doe je er goed aan om een dieet te kiezen waarbij je een dieet schema kunt krijgen. Waarom een dieet schema zo belangrijk is en wat de voordelen hiervan zijn lees je in dit artikel.

Wat is een dieet schema?

Een dieet schema beschrijft wat je en wanneer je mag eten. Vaak is een dieet schema dusdanig opgebouwd dat je voor de gehele week een schema op 1 A4-tje hebt. Op het dieet schema kunnen dan benamingen van gerechten staan die je dan terug kunt zoeken in een receptenboek of dieetboek.

Soorten dieet schema’s

Er zijn dieet schema’s in allerlei soorten een maten. Je hebt persoonlijke dieet schema’s. Deze zijn door een diëtiste of afslankcoach voor je gemaakt en helemaal afgestemd op je persoonlijke doelstellingen en voorkeuren. Zo kan er rekening gehouden zijn met eventuele voedselallergieën of voedingsmiddelen die je niet wilt eten of niet lust.

Het laten opstellen van een persoonlijk dieet schema is natuurlijk een behoorlijke investering. De meeste dieet schema’s zijn dan ook vrij algemeen en gericht op een grotere groep mensen. Indien je doel afvallen is dan kan je meestal goed uit de voeten met een dergelijk dieet schema. Je kunt deze waar nodig zelf aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hiervoor moet je wat tijd investeren, je zal opzoek moeten gaan naar alternatieve voedingsmiddelen die je wel wilt of mag eten en een gelijkwaardige voedingswaarde hebben.

Een dieet schema hoort altijd bij een bepaald type dieet. Wil je een koolhydraatarm dieet volgen dan gebruik je een koolhydraatarm dieet schema. Voor een eiwitdieet gebruik je een eiwitrijk dieet schema. Voor een dieet met caloriebeperking volg je een caloriearm dieet schema (dit zijn vaak de crash diëten). En voor een vetarm dieet volg je een vetarm dieet schema.

Omdat dieet schema’s gericht zijn op grote groepen mensen wordt meestal uitgegaan van gemiddelden. Volg je een dieet schema dan zal je uitkomen op een bepaalde hoeveelheid calorieën. Voor vrouwen gaat men ervan uit dat je gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig hebt. En voor mannen gaat men ervan uit dat je gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig hebt. Bij een dieet schema wordt gezorgd voor een negatieve energiebalans. Door deze negatieve energiebalans verbrand je lichaam meer energie dan het binnen krijgt en val je af. Zo kan een dieet schema voor vrouwen bijvoorbeeld 1.600 kcal per dag zijn.

Hoeveel calorieën jou lichaam nodig heeft hangt af van een aantal factoren. Deze zijn je geslacht, je gewicht, je lengte, je leeftijd en of je sport of zwaar werk hebt. Het is goed om je dagelijkse calorieën behoefte uit te rekenen met een online tool. Indien deze laag is dan kan je de hoeveelheden van het dieet schema wat naar beneden bijstellen. Bij je groot en heb je zwaar werk dan heb je veel calorieën nodig, je kunt de hoeveelheden van het dieet schema dan wat naar boven bij stellen. Dit om je dieet schema wat persoonlijker te maken en je kansen op succes te vergroten. Streef naar een calorietekort van minimaal 200 kcal per dag als je af wilt vallen. En maximaal 500 kcal per dag om je gezondheid op peil te houden terwijl je gaat afvallen.

De voordelen

Het gaat uiteindelijk om de voordelen die je zult hebben van een dieet schema. Een belangrijk argument voor een dieet schema is dat je beter je maaltijden kunt plannen. Als je gaat lijnen dan zal je er niet aan ontkomen dat je momenten van honger zult hebben. Dit zijn de gevaarlijke momenten omdat hier de mist in kan gaan. Zeker als je in de supermarkt staat terwijl je al trek hebt, dan heb je weinig zin en geduld om nog eens rond te moeten gaan kijken wat je wel en niet mag eten. Door een dieet schema te volgen weet je precies wat je mag eten. Je kunt doelgericht door de supermarkt je ronde doen en precies in huis halen wat je nodig hebt. Dit voorkomt dat je de fout in gaat en voedingsmiddelen in huis haalt die je volgens je dieet niet mag eten.

Een dieet schema neemt zo deze keuze stress weg. Door het dieet schema te volgen krijg je ook een stukje rust over wanneer je mag eten. Heb je trek in een tussendoortje en twijfel je of dat binnen je dieet is toegestaan? Je dieet schema geeft je het antwoord, indien er tussendoortjes zijn toegestaan dan zijn deze in het schema opgenomen.

Met een dieet schema is het ook makkelijk om gelijk voor de hele week de voedingsmiddelen in huis te halen. Dit scheelt je weer een hoop tijd. En door boodschappen te doen voordat je honger krijgt voorkom je ook dat je in de verleiding komt om dingen te kopen die niet gezond zijn en niet binnen je dieet passen.

Zeker bij diëten die zich concentreren om bepaalde macronutriënten is een dieet schema eigenlijk onmisbaar. Een dieet waarvoor dit zeker van toepassing is, is het ketogeen dieet. Bij het ketogeen dieet zorg je ervoor dat het lichaam in ketose komt. Ketose is wanneer het lichaam gebruik maakt van ketonen als brandstof. Dit zijn deeltjes die vrijkomen bij het verbranden van (lichaam)vet. Het is heel lastig om in de staat van ketose te komen maar eenmaal deze staat bereikt hebbende wordt het lichaam een efficiënte vetverbrandingsmachine. Om in ketose te komen is het essentieel dat er maar zeer weinig koolhydraten worden gegeten. Er zal daarom vooral vetten en wat eiwitten gegeten moeten worden. Een goed dieet schema is daarbij erg belangrijk omdat je dan precies weet welke voedingsmiddelen je wel en niet mag eten om in ketose te blijven. Mocht je iets eten wat teveel koolhydraten bevat dan raak je uit ketose en val je niet meer af.