Als je een sinaasappel of mandarijnen eet, dan krijg je vitamine C binnen. Maar er zijn ook andere voedingsproducten zoals aardbei, kiwi, rode paprika en broccoli. De laatstgenoemde heeft maar liefst 190 mg en kiwi bevat bijna 100 mg. De sinaasappel bevat 53 mg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt voor volwassenen 80 mg.

Onmisbaar vitamine

Vitamine C is een onmisbare wateroplosbare vitamine. De meerwaarde geldt voor vele functies, zoals bloedvaten, sterke botten en kraakbeen. Het bevordert de opname van ijzer in het bloed en ondersteunt het immuunsysteem. Het vermindert vermoeidheid en bevordert de hersenfunctie en zenuwstelsel. Het zorgt voor een gezonde huid en een sterk gebit.

Weerstand en energie

Vitamine C is een antioxidant wat een bescherming biedt tegen zogenoemde radicalen. Hierdoor wordt de weerstand opgebouwd en het immuunsysteem ondersteunt. Het is niet voor niets dat mensen extra sinaasappels eten bij een verkoudheid of griep. Vitamine C geeft het lichaam een boost van energie. Het zorgt voor opname van ijzer wat onmisbaar is voor de energieproductie. Daarbij zorgt het voor de aanmaak van hemoglobine wat belangrijk is voor het zuurstoftransport in het lichaam.

Groente en fruit

Twee stuks fruit en groenten zijn eigenlijk voldoende om te voldoen aan de dagelijkse behoefte. Veel mensen krijgen meer vitamine C binnen, omdat ze veel fruit en groenten eten. Een teveel wordt niet opgeslagen maar verlaat het lichaam via de urine. Het lichaam kan vitamine C zelf niet aanmaken. Het kan uitsluitend uit voeding opgenomen worden.

Toch zijn er mensen die meer vitamine C nodig hebben, zoals ouderen,  vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, maar ook rokers. Ook mensen met een sterk eenzijdig voedingspatroon kunnen een tekort ontwikkelen. Voor deze mensen kan een vegan vitamine c supplement een verantwoorde aanvulling betekenen.

Vitaminen C zijn in allerlei vormen als supplement te verkrijgen. Het meest bekend zijn de pillen en de bruistabletten. Minder bekend zijn de vloeibare vitamine C of crème en serum. Voor kinderen zijn er speciale pillen met de juiste dosering.