Een wijntje bij het eten kan geen kwaad, net als een biertje bij een voetbalwedstrijd geen kwaad kan. Maar als je iedere dag of avond een wijntje of biertje drinkt dan wordt het anders. Je realiseert je vaak niet dat je elke dag alcohol drink, terwijl alcohol wel heel verslavend werkt. Het kan zijn dat je, van één drankje geen last hebt, maar je lichaam went eraan en zal om meer vragen. Als je iedere avond een drankje drinkt zou je eens moeten nagaan of je ook een week zonder wijntje, biertje of borreltje kunt. De eerste symptomen bij te veel alcoholgebruik zijn vooral vermoeidheid, slecht slapen en maagpijn. Wanneer je één drankje drinkt op een avond ben je nog niet verslaafd aan alcohol. Maar het kan goed zijn dat je lichaam er al wel aan gewend is om elke avond alcohol te nuttigen. Ook al ben je (nog) geen alcoholist, je kunt misschien wel wat hebben aan hulp bij alcoholisme.

Wat is alcoholverslaving?

Wanneer is iets eigenlijk een verslaving? In Nederland drinken 8 van de 10 mensen wel eens alcohol. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat alcoholverslaving één van de meest voorkomende verslavingen is in Nederland. Niet iedereen die een drankje op heeft, is verslaafd. Een alcoholverslaving kan bovendien jaren onopgemerkt blijven. Maar wanneer heb je dan een alcoholverslaving? Er zijn een aantal signalen die wijzen op een alcoholverslaving zoals:

  •         Je hebt iedere dag alcohol nodig
  •         Je drinkt steeds vaker, ook al overdag
  •         Je drinkt vaak alleen één of meerdere drankjes
  •         Je kunt niet stoppen en ook geen dag overslaan
  •         Je hebt niet genoeg na één glas alcohol
  •         Soms weet je niet meer wat je hebt gedaan (black-out)
  •         Je komt je verplichtingen niet meer na, vergeet afspraken

Wanneer je verslaafd bent aan alcohol drink je elke dag meer dan 1 glas alcohol, je kunt geen 2 dagen zonder alcohol. Er hoeft nog niet direct sprake te zijn van een alcoholverslaving, maar het is wel verstandig om eens naar je drinkgedrag te kijken.

Alcohol problemen

Het kan zijn dat je drinkt omdat je het lekker vind, of voor de gezelligheid. Je kunt ook drinken om spanning, stress of depressieve gevoelens tegen te gaan. Wat de oorzaak ook is, er is altijd iemand die je kan helpen, die je advies kan geven. Hoe je alcohol probleem ook is ontstaan, het is altijd verstandig om hulp te zoeken. Blijf niet lopen met vragen want daar los je niets mee op en zonder hulp raak je vaak alleen maar verder in