Als je bent zoals de meeste mensen, denk je waarschijnlijk aan ADHD als een stoornis die kinderen en jonge volwassenen treft. Maar wat je misschien niet weet is dat ADHD mensen van alle leeftijden kan treffen – ook senioren. In dit bericht gaan we dieper in op hoe ADHD senioren beïnvloedt en geven we enkele tips om met de aandoening om te gaan. Blijf op de hoogte!

Wat is ADHD en wat doet het met senioren

Het is belangrijk dat je je bewust bent van de tekenen en symptomen van ADHD bij senioren, want ze kunnen gemakkelijk verward worden met andere leeftijdsgebonden problemen, zoals dementie. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een psychische stoornis die het moeilijk maakt om zich te blijven concentreren, impulsief gedrag te beheersen, en kan leiden tot problemen met hyperactiviteit. Hoewel het meestal bij kinderen en adolescenten gediagnosticeerd wordt, kan het ook op volwassen leeftijd ontstaan.

Voor senioren kunnen de symptomen van ADHD verergerd worden door leeftijdsgebonden veranderingen, zoals problemen met zien en gehoorverlies. Bovendien kunnen medicijnen die gewoonlijk voor andere aandoeningen worden voorgeschreven, zoals hoge bloeddruk of depressie, ook symptomen van ADHD veroorzaken. Als je vermoedt dat je geliefde ADHD kan hebben, is het belangrijk met zijn of haar arts te praten, zodat de juiste diagnose gesteld en behandeld kan worden.

Hoe om te gaan met ADHD bij senioren

Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze merken dat hun vermogen om zich te concentreren en op te letten afneemt. Voor sommige senioren kan deze achteruitgang echter ernstiger zijn en hun levenskwaliteit aantasten. Deze aandoening staat bekend als ADHD, of attention deficit hyperactivity disorder. Senioren met ADHD kunnen moeite hebben om gesprekken bij te houden, taken af te maken, en instructies op te volgen. Ze kunnen ook rusteloosheid voelen en moeite hebben met stilzitten.

Als je denkt dat je oudere geliefde misschien met ADHD te maken heeft, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te helpen. Praat eerst met hun arts om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Werk dan aan het scheppen van een meer gestructureerde omgeving, met duidelijke verwachtingen en deadlines. Misschien wil je ook wat geheugenhulpjes proberen, zoals een dagplanner of een white board. Tenslotte, zorg voor veel geduld en begrip – omgaan met ADHD kan op elke leeftijd een uitdaging zijn. Met een adhd boek kun je meer hierover leren!