Zo werkt DNA onderzoek

Laat je een DNA-onderzoek doen? Dan is het verstandig om te weten hoe dat in zijn werk gaat. Er kunnen diverse redenen zijn om een DNA onderzoek te doen. Een voorbeeld is om te onderzoeken of je een erfelijke ziekte kunt hebben. Ook is het goed om te weten wat de uitslag kan opleveren. Wij van geneesjewijzer.nl vertellen je graag meer over de werking van het DNA onderzoek.

Onderzoek op verschillende manieren
DNA-onderzoek kan op verschillende manieren worden gedaan. Voor de meeste DNA-onderzoeken moet je bloed laten afnemen. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je speeksel moet afgeven. Het laboratorium zal vervolgens je speeksel en bloed ontvangen en verdere onderzoek doen. Aan de hand van dit onderzoek zal het DNA bekend worden.

Hoe gaat DNA-onderzoek?
Een erfelijke ziekte kan worden veroorzaakt door een afwijking in een gen. Het is mogelijk dat de artsen een ziekte vermoeden. Om er achter te komen of je inderdaad deze ziekte hebt, kan er worden besloten om een gen onderzoek in het laboratorium te laten uitvoeren. Hoe gaat dat precies? Aan het DNA van de patiënt voegen ze kleine stukjes DNA toe. Deze kleine stukjes DNA kunnen het gen ‘herkennen’ als deze aanwezig is. Is deze aanwezig? Dan zullen de stukjes er als het ware aanplakken. Op deze manier wordt er een chemische reactie veroorzaakt. Hierdoor zal er meer van dat gen worden gemaakt. Voldoende om de precieze code van het aanwezige gen te kunnen bepalen. De code die ze dan hebben gaan ze vergelijken met de normale code waardoor ze kunnen zien of er sprake is van een afwijking in de gen. De officiële benaming voor dit proces is ook wel ‘sequencen’.

Steeds meer mogelijkheden
Sequencen kan tegenwoordig steeds sneller en kan tevens goedkoper worden uitgevoerd. Op deze manier is het zelfs mogelijk om meerdere genen te onderzoeken. Dit noem je ook wel NGS, dit staat voor ‘Next Generation Sequencing’. Aan de hand van deze methode kun je besluiten om een bepaald gen te onderzoeken, maar ook een groter DNA onderzoek is zo mogelijk. ‘Whole genome sequencing’ is als je het gehele DNA onderzoekt.

Onverwachte verassingen
Het is mogelijk dat er onderzoek gedaan wordt naar het DNA, en dat je resultaten ontvangt die je in eerste instantie niet had verwacht. Het is aan te raden om hier rekening mee te houden. Nevenbevindingen zijn bevindingen waar je eigenlijk niet naar op zoek was.

You may also like...