Vrouwelijke gezondheidsklachten

Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus. Een veel voorkomende zin. Toch zitten er zeker waarheden in dat er verschillen zijn. Helemaal als het gaat om de bouw van het lichaam. Hier komen dus ook verschillende gezondheidsklachten bij kijken. Er zijn enkele problemen waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Deze klachten hebben voornamelijk met het geslachtsorgaan te maken.

Menstruatiestoornissen

De term menstruatiestoornis op zich, zegt eigenlijk niet zoveel. Hieronder vallen verschillende stoornissen.

Oligomenorroe is een lange en onregelmatige tussenpozen tussen menstruaties

Polymenorroe is een korte en onregelmatige tussenpozen tussen menstruaties

Menorragie is een hevige en langdurige menstruatie

Amenorroe is het helemaal uitblijven van de menstruatie

Dysmenorroe is het hebben van menstruatiepijn

Of er een behandeling is voor de stoornis, ligt geheel aan wat er aan de hand is. Vaak zullen naar eventuele oorzaken worden gekeken.

De menopauze

Elke vrouw zal vanaf een bepaalde leeftijd last krijgen van de menopauze (ofwel; de overgang). In deze periode zal je lichaam steeds onregelmatiger een menstruatie krijgen. Uiteindelijk zal deze helemaal uitblijven. De voorraad aan eicellen in de eierstokken raken namelijk op tussen de leeftijd van 45 en 60 jaar. Eigenlijk breekt er een periode aan waarbij de vruchtbaarheid voorbij is en het niet meer mogelijk is om voort te planten. Tijdens de menopauze kunnen zich naast een onregelmatige ongesteldheid meerdere overgangsklachten voordoen. Denk hierbij aan overmatig zweten en het warm krijgen (een opvlieger) en vaginale droogte.

Vaginale afscheiding

Op deze gezondheidsklacht ligt een redelijk taboe. Toch heeft elke vrouw vaginale afscheiding. De ene heeft er alleen meer last van dan de andere. Eigenlijk is het een heel handig middel om te zien of er iets mis is met het geslachtsorgaan. Normaal gesproken is de afscheiding vloeibaar, doorzichtig of wit. Krijgt dit een andere kleur? Dan kan er iets aan de hand zijn. De kleur of structuur kan echter ook veranderen door de maandelijkse cyclus, zwangerschap, seksuele opwinding of het slikken van de pil. Zorg ervoor dat de vagina alleen met water wordt gewassen. Zeep veranderd de PH waarde van de vagina, waardoor er meer schimmels en bacteriën bij komen.

Blaasontsteking

Toegegeven; blaasontsteking is niet een probleem dat alleen bij vrouwen kan voorkomen. Toch nemen we deze mee, omdat veruit de meerderheid van de patiënten vrouwelijk zijn. De redenen hiervoor zijn dat de urinebuis korter dan bij de man. En aan andere reden is dat de urinebuis van de vrouw zich dichter bij de anus bevindt, waardoor bacteriën makkelijker in de blaas komen. Bij een blaasontsteking is er een constante drang om naar de wc te gaan, terwijl er niks uitkomt. En als er wel geplast wordt, geeft dit een vervelend branderig gevoel dat lang kan aanhouden. Ook kunnen er steken in de onderrug plaatsvinden op de plek van de nieren. Ga bij twijfel direct naar de dokter om deze ontsteking te laten behandelen met antibiotica. Anders is er namelijk de kans dat de blaasontsteking doorslaat naar een nierbekkenontsteking.

You may also like...