Slijtage aan je heup

Je heup is misschien wel het belangrijkste gewricht van je lichaam. Het heeft vele belangrijke functies. Zo helpt het je om jezelf in balans te houden. Daarnaast helpt het je om te lopen en zorgt het dan ook deels voor de kracht die je in je benen hebt. Een mens is dus niet veel zonder zijn heup. Het zou dan ook fijn zijn als hij in goede doen blijft. Dit is helaas niet altijd het geval. Het komt voor dat je ten onder gaat aan slijtage, waardoor je de functies van je heup in zijn geheel of gedeeltelijk verliest. Een heupoperatie kan dan noodzakelijk zijn. Door deze operatie zul je een nieuwe heup krijgen. Revalidatie na nieuwe heup is ook erg belangrijk.

Beschadigd

Je gewricht bestaat uit 2 botten: een kop- en een komvormig bot. Deze passen perfect in elkaar en dit geldt voor alle gewrichten. Dit geldt dus ook voor je heup. Tussen de botten zit wel een heel kleine spleet, die gevuld is met kraakbeen. Dit gedeelte raakt vaak versleten bij een beschadiging aan de heup, waardoor je een aantal van je functies verliest. Het kraakbeen is dan bijvoorbeeld uitgedroogd en beweegt daardoor niet meer soepel. Je heup zit dan eigenlijk vast en dit kan vaak lijden tot pijn. Je kan je heup dan het beste laten opereren.

Opereren

De operatie van een heup is vaak erg lastig en gecompliceerd, omdat er een stuk bot moet worden weggehaald. Dit kan wel eens voor problemen zorgen. De kop van je bot wordt afgezaagd en het kraakbeen wordt ook weggehaald. Vervolgens zetten ze een kunststof stuk in je bot, met de vorm van het kopvormig bot. Het kraakbeen wordt vervangen door een zogenoemde botcement. Dit zorgt voor een stevige, maar toch flexible structuur. Het is dus niet net zo hard als betoncement. Een gedeelte van je gewricht wordt dus vervangen door gelijke kunststof materialen.

Revalidatie

Het lastigste gedeelte ervan is misschien wel de revalidatie. Nadat je een nieuwe heup hebt en je uit het ziekenhuis mag, mag je nog niet gelijk je heup volledig belasten. Je lichaam moet nog steeds herstellen van de operatie en je lichaam moet ook wennen aan het kunststof dat dient als vervanging voor je bot en je kraakbeen. Dit kan in het begin tot veel last en pijn lijden. Het is dus belangrijk om te revalideren in rust. Medifit kan je hierbij helpen, zodat je kan revalideren in Spanje. Dit geeft je het rustgevende vakantie gevoel, waardoor je geen stress hebt en je je nieuwe heup niet zal overbelasten.

You may also like...