Slechte adem bij afvallen

Iedereen weet dat afvallen eigenlijk een kwestie is van volhouden. Natuurlijk ervaar je moeilijke momenten als je tijdens een wandeling langs een snackbar of een broodjeszaak loopt. Dat zijn de moeilijke momenten waar je je doorheen moet bijten. Maar wat nu, als je door het volgen van een dieet een constant slechte adem hebt?

Oorzaken slechte adem

Tijdens het volgen van een dieet ondergaat jouw voedingspatroon drastische veranderingen. Het lichaam en vooral de spijsverteringsorganen moeten zich hierop aanpassen. Het gevolg is dat de spijsvertering tijdelijk ontregeld raakt en dat het lichaam aanspraak gaat maken op lichaamseigen eiwitten en vetten voor de productie van energie. Door de afbraak van deze lichaamseigen stoffen ontstaan er bijproducten die een slechte invloed hebben op de kwaliteit van jouw adem.

Oorzaak nummer 1: Ketonen

Door de verminderde beschikbaarheid aan brandstoffen (Suikers) zal het lichaam de lichaamsvetten voor de energieproductie aanspreken. Een bijproduct van het afbreken van vetten zijn de ketonen. De ketonen geven een aceton-achtige lucht die de adem een slechte geur meegeven.

Oorzaak nummer 2: Eiwitten

Door de eerder genoemde verhoogde productie van ketonen zorgt ook voor een ander probleem. De ketonen breken namelijk achtergebleven eiwitten in de mond af waardoor de adem een “rotte eieren” lucht meekrijgt.

Oorzaak nummer 3: Droge mond

Speeksel heeft een relatief hoge zuurgraad en bevat antibacteriële componenten dat ongunstig is voor de stank producerende bacteriën in de mond. Een bijverschijnsel van het “lijnen” is een droge mond waardoor de slechte bacteriën vrij spel krijgen. Een gevolg is dus een stinkende adem.

Het voorkomen van een slechte adem

Natuurlijk kan je een aantal maatregelen treffen als je te maken hebt met een slechte adem tijdens de dieetperiode. Door veel en regelmatig water te drinken blijft de vochthuishouding van jouw lichaam op niveau. Door veel te drinken worden ook de slechte bacteriën en de eiwitresten uit de mond weggespoeld. Ook kan je regelmatig “zure” producten eten waardoor de speekselproductie wordt gestimuleerd. Zo heeft citroensap zelfs een ontsmettende werking in de mond. Zorg ook voor een goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen en met mondwater te spoelen. En tot slot heb je nog altijd het laatste redmiddel: Pepermuntjes en de mondspray! Wil je meer weten over slechte adem bij afvallen klik dan hier.

You may also like...