Geneeswijze: Toen en nu

De manier van geneeskunde van tegenwoordig is voor ons niet meer dan normaal. Toch is het niet altijd zo netjes en steriel met artikelen voor medische doeleinde gedaan. Dezer dagen weten we natuurlijk ook veel meer van en over het menselijk lichaam, waardoor we juiste behandelingen toegewezen kunnen worden.

Verdoving

Even een verdoving bij de tandarts of onder narcose worden gebracht bij een operatie? Vroeger zat dat er mooi niet in. Voor kleine behandelingen moest je maar op een houtje bijten (letterlijk). Was het een grotere ingreep? Dan werd de patiënt buiten bewustzijn geslagen of moest hij maar heel veel alcohol drinken om de pijn te verzachten. Voor de zekerheid werd de patiënt tijdens de operatie vastgehouden, zodat er geen onverwachte bewegingen gemaakt konden worden.

Medicijnen

Antibiotica is er dezer dagen voor bijna elke ontsteking. We kunnen in een laboratorium precies onderzoeken welke bacterie bij de ontsteking betrokken is, waardoor precies de juiste antibiotica gegeven kan worden. En zo zijn er ook voor vele andere ziektes waarvan we precies in het bloed kunnen zijn wat voor medicijn er nodig is om de ziekte te genezen. Vroeger was deze techniek er echter niet, waardoor er -dat we nu weten- hele rare medicijnen gebruikt werden. Een hiervan is kwikzilver. Dit giftige metaal werd gebruikt bij de behandeling van syfilis. Door dit te injecteren of de dampen te gebruiken. Dat het later als rattengif werd gebruikt, zegt wel genoeg! Een ander medicijn dat veel werd gebruikt was opium. Deze zware drug werd o.a. voorgeschreven voor hoofdpijn, depressie en jicht. Ook cocaïne was geen vreemd medicijn voor pijn en depressie.

Tip: een website om prijzen van medicijnen te vergelijken is de website van Doktermedicijn.nl

Schedelboring

Als je een mentaal probleem hebt, ga je naar een psycholoog en krijg je eventueel medicijnen om je psychische toestand te verbeteren. Hooguit zal er een gedwongen opname plaatsvinden als iemand helemaal het spoor bijster raakt. Vroeger hadden ze een andere oplossing voor ‘krankzinnigheid’. Namelijk een schedelboring. Het idee hiervan was dat de demon die in het hoofd van de patiënt zat, het hoofd kon verlaten door hier een gat in te boren. Dit gebeurde niet met een chirurgische boor, maar gewoon met een slingerboor. Dit gat werd gemaakt achter het oor, of bij het voorhoofd. Wat niet zo gek is, is dat de meeste patiënten de operatie niet overleefden.

Bloedafname

Voor veel onderzoeken kun je bloed laten prikken. De manier waarop dit gebeurt gaat snel en vrijwel pijnloos. Er wordt een band om je bovenarm gedaan waarna wordt gevraagd je hand samen te knijpen, zodat aderen in je elleboog goed te zien zijn. Met een scherp klein naaldje wordt in je ader geprikt, waarna ze met buisjes het bloed kunnen aftappen. Na afloop komt er een watje met een pleister over het gaatje en je bent klaar. Vroeger hadden ze echter een ‘aderlating’. Oftewel het weghalen van het bloed uit de bloedvaten. Dit kon door middel van het opensnijden van het weefsel om bloedvaten te zoeken, waar in de lengte een snede in werd gemaakt waarna het bloed in een kom werd opgevangen. Een andere manier was door wederom een snee op de huid te maken. Hier werd een aderlaatknop op geplaatst. Onder deze kop werd een vacuüm gecreëerd met een brandbare stof. Hierdoor werd het bloed uit het lichaam gezogen. Een laatste manier is het gebruik van bloedzuigers. Het onderzoeken ging niet in een lab, maar dat deden ze door ruiken, kijken of zelfs proeven.

You may also like...