Een opgezette buik en de oorzaken hiervan

Tegenwoordig is bij veel mensen een opgezette of opgeblazen buik een veelgehoorde klacht. Wat zijn hierbij de meest voorkomende klachten en wat kan hier tegen worden gedaan om het gevoel van een opgezette buik te verhelpen? Om te weten hoe je een gevoel van een opgezette buik kunt verhelpen, zul je eerst moeten weten waar het gevoel vandaan komt. Pas dan kun je er actie tegen ondernemen. In dit artikel worden er een aantal oorzaken doorlopen die het gevoel veroorzaken en wat hier tegen kan worden gedaan door jezelf of de huisarts.

Last van buik door opgeblazen buik

Veel mensen denken al gauw aan een zwangerschap wanneer ze last hebben van een opgezet gevoel en/of een harde buik. Dit is echter lag niet altijd waar. Deze harde buik kan veel meer oorzaken hebben en is dus niet direct een aanleiding tot paniek. Zo kan het geregeld voorkomen dat vrouwen bij de inname van een nieuwe anti-conceptie pil ook last krijgen van een hard gevoel in de onderbuik. Dit is heel normaal en kan zich bij veel vrouwen voordoen. Bij langdurig voordoen van deze klachten is het aan te raden om je huisarts raad te plegen. In de meeste gevallen schrijft de huisarts een andere pil voor in de hoop dat de klachten hiermee verholpen zullen zijn. Een andere veel gehoorde oorzaak voor een harde buik is obstipatie. Obstipatie houdt in dat er een ophoping van ontlasting in het lichaam ophoopt. Er wordt gesproken van obstipatie wanneer men minder dan drie keer in de week poept. In dit geval kan de ontlasting vaak pijn doen of erg hard zijn. Dit komt vaak door te weinig water drinken, te weinig beweging of onvoldoende vezelrijk voedsel eten. Hier kan dus simpel iets tegen worden gedaan door meer water te drinken (minstens 1,5 tot 2 liter water drinken), meer bewegen of meer vezelrijke voeding eten.

Er  zijn nog tal van oorzaken die een harde buik of een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, maar dit zijn de meest voorkomende. Voorafgaand aan het bezoeken van de huisarts is het zaak om na te gaan of er de laatste tijd iets is veranderd omtrent het  gebruik van de anti-conceptie, voeding of andere zaken. Bij langdurig aanhoudende klachten is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.

You may also like...