De psychologische aspecten van een slank figuur

De meeste mensen die af willen vallen gaan vaak als eerste op zoek naar ‘het perfecte dieet’. Deze mensen gaan er van uit dat het voedsel dat zij consumeren vooral van groot belang is als ze willen afvallen. Sommige mensen kunnen hier heel ver in gaan. De een eet geen koolhydraten meer en de ander eet geen gekookt eten meer maar neemt alles rouw.

Voeding speelt ook wel een grote rol bij het afvallen maar uit onderzoek is echter gebleken dat de meeste diëten effectief zijn om af te vallen, zolang men maar minder calorieën binnen krijgt dan nodig is. Nu stel jij jezelf waarschijnlijk de vraag waarom er dan niet veel meer mensen afvallen als het allemaal zo simpel is? En wat is de reden dat men continu maar aan het zoeken is naar een ‘wonderdieet’? De psychologie biedt uitkomst op deze vraag.

Wat zorgt er voor dat afvallen erg moeilijk kan zijn?

Vanuit psychologisch oogpunt gezien is er een simpele verklaring.

Ten eerste: onderzoek wijst uit dat we evolutionair zodoende een ontwikkeling hebben doorgemaakt waarbij we het liefst veel willen eten. Mocht het zo zijn dat er genoeg voedsel beschikbaar is, dan zijn we geneigd om een laagje vet aan te maken voor tijden waarbij er een schaarste aan voedsel is. Echter is het zo dat er in onze westerste wereld eigenlijk altijd wel voedsel aanwezig is. Dit zorgt er voor dat we constant weerstand moeten bieden aan onze natuurlijke impuls om te consumeren.

Helaas zijn mensen over het algemeen bijzonder slecht in het bieden van weerstand tegen impulsen. Dit is voor vele mensen de oorzaak dat zij niet op de langere termijn niet af kunnen vallen. Het is al moeilijk genoeg om jouw standaard gedrag gedurende ene lange periode aan te passen en als deze aanpassing dan ook nog eens in gaat tegen jouw ‘aangeboren’ gedrag, dan wordt het een lastig verhaal. Het is dus van essentieel belang dat je ook psychologische trucs uit de hoge hoed zal toveren, wil je afvallen.

Wat is nou de reden dat men voortdurend op zoek blijft gaan naar dat ene wonder dieet?

Er is een psychologische verklaring voor dit verschijnsel: men wilt simpelweg de realiteit niet accepteren zoals dat die is.

Het is gewoon zo dat afvallen heel hard werken is wat je ook nog eens lang moet volhouden. Terugvallen in je oude gedrag zal er voor zorgen dat je automatisch weer aankomt.

Veel mensen zijn op zoek naar een manier om in een in een maandje flink wat gewicht te verliezen, zodat er tijdens de maand die volgt weer lekker tekeer kan worden gegaan met ongezond eten. Deze mensen zien er tegen op om op de langere termijn af te vallen omdat dit in hun ogen veelste moeilijk is.

Als je het lastig vind om de discipline op te brengen die er voor zorgt dat jij je langdurig (maanden of jaren) vasthoudt aan een bepaald eet- en sportpatroon om af te vallen, dan kan psychologische hulp uitkomst bieden. Zoals eerder al is beschreven, is gedragsverandering van essentieel belang tijdens het afvallen. Je kan je wel aan een bepaald dieet houden maar als je dit niet lang kan volhouden dan komen al die kilo’s vet weer terug.
Met behulp van een psycholoog is het mogelijk om jouw gedrag gedurende de lange termijn te veranderen zodat je dus ook blijvend af zal vallen en niet slechts voor een maandje.

You may also like...