BMI berekenen

Het is belangrijk om een gezond gewicht en gezond BMI te hebben. BMI betekent Body Mass Index en weergeeft de verhouding tussen lengte en gewicht. Veel mensen denken dat alleen overgewicht slecht is voor je gezondheid, maar ondergewicht is net zo slecht voor je. Mensen met ondergewicht kunnen 2x sneller overlijden dan gezonde mensen. Mensen met overgewicht overlijden 1,3x sneller dan gezonde mensen. Het risico op overlijden ligt veel hoger bij ondergewicht dan bij overgewicht. Zorg daarom dat je een gezond gewicht hebt en bereken regelmatig je BMI.

Wil je je BMI berekenen en er achter komen of je een gezond gewicht hebt? Bij het berekenen van je BMI moet je rekening houden met je gewicht en lengte. Voor minderjarige is het ook belangrijk dat je je leeftijd mee neemt in de berekening. Ook verschilt het tussen mannen en vrouwen, omdat vrouwen meer vet op hun lichaam mogen hebben.

Een BMI tussen 18,5 en 25 is gezond. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om je gewicht en je gezondheid. Een BMI onder de 18,5 staat voor ondergewicht. Als dit je BMI is, dan is je gewicht te laag. Als je BMI boven de 25 is, betekent dit dat je overgewicht hebt. Je kunt dan het beste je voedingspatroon aanpassen of meer gaan sporten. Een BMI boven de 30 is echt ongezond en dan heb je een verhoogd risico op diabetes, gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten. Een BMI boven de 40 is echt gevaarlijk en je wordt aangeraden om dar direct wat aan te doen.

Wanneer je een BMI hebt van 26, wil dit niet direct betekenen dat je overgewicht hebt. BMI is slechts een indicatie voor een gezond lichaam en trek daar niet conclusies uit. Het is ook belangrijk om te kijken naar je middelomtrek.

You may also like...