Afvallen met eiwitshakes

Het drinken van dieetshakes is niet een geheel nieuw fenomeen. Er zitten echter een aantal verschillen tussen de dieetshakes waarmee je misschien al bekend bent en eiwitshakes. Zoals de naam al aangeeft, bestaan eiwitshakes vrijwel puur uit eiwitten. De hoge concentratie van deze belangrijke bouwstoffen van het lichaam maken de eiwitshakes een must voor sporters en dan met name bodybuilders.

Steeds meer mensen kiezen er echter voor om eiwitshakes te nuttigen. De geest is uit de fles en het is inmiddels algemeen bekend dat eiwitshakes niet alleen een uitstekende keuze zijn voor bodybuilders, maar voor iedereen die er een gezonde levensstijl op na wilt houden.

Eiwitshakes zijn met name geschikt voor het volgen van het eiwitdieet, een dieet waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het een positief effect heeft op de gezondheid. Afvallen met behulp van het eiwitdieet is bovendien praktisch omdat risico’s zoals het jojo effect uitgesloten zijn.

Hoe werkt het eiwitdieet

Kort samengevat komt het eiwitdieet neer op het volgende: Eet meer eiwitten en wees voorzichtig met het nuttigen van koolhydraten. Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen voor het lichaam en zijn noodzakelijk voor de opbouw en herstel van spiermassa. Koolhydraten zijn daarentegen een brandstof en tenzij je verwacht dagelijks veel energie te verbruiken, zoals een bouwvakker of een professioneel atleet, heeft het consumeren van grote hoeveelheden koolhydraten een negatief effect.

Niet alleen bodybuilders hebben baat bij het nuttigen van een grote hoeveelheid eiwitten. Elke beweging die je maakt, zorgt voor scheurtjes in de spieren. Als je gezond bezig bent, dan zorg je ervoor dat je iedere dag minimaal 30 minuten aan lichaamsbeweging doet. Wanneer je lichaam niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, dan kunnen de spieren niet optimaal hersteld worden na het sporten. Het resultaat is dan dat je juist spiermassa zult verliezen en dat is het laatste waar je op zit te wachten!

Een reden waarom het eiwitdieet zo succesvol is, is het feit dat het eten van voedsel dat rijk aan eiwitten voor een verzadigd gevoel zorgt. Het is dus een stuk makkelijker om je trek in toom te houden. Eiwitten voorkomen dat er grote schommelingen in de glycemische index (GI) ontstaan. Deze index geeft de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en omgezet in glucose. Een lage glycemische index is ideaal want dat betekent dat koolhydraten langzaam verteerd worden waardoor je langer een verzadigd gevoel heeft. Bovendien zadel je je lichaam niet op met een overdaad aan glucose.

Waarom eiwitshakes?

Een groot aantal mensen dat er voor kiest om het eiwitdieet te volgen, stappen uiteindelijk over naar eiwitshakes en dat is voor een goede reden. Wanneer je besluit dit dieet te volgen, zul je vanaf begin tot het einde van de dag je eetpatroon zodanig inplannen dat je de hele dag door een grote hoeveelheid eiwitten consumeert. In theorie klinkt dit geen enkel probleem maar in de praktijk kan dit op weerstand stuiten.

We nemen als voorbeeld een kijkje naar het ontbijt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn met name dierlijke producten zoals melk, eieren, vlees, gevogelte en vis. Dag in, dag uit het ontbijt beginnen met eieren en bacon zal echter op den duur vervelen en zit je, als je net wakker wordt, nu echt te wachten op een stuk kipfilet? Bovendien kost het bereiden van dit alles tijd en dat is nu net iets wat je vaak niet hebt in de ochtend. Eiwitshakes zijn een prima oplossing aangezien deze makkelijk te bereiden zijn en in verschillende smaken komen zodat je altijd kunt variëren.

Het voorbeeld van het ontbijt is overigens bewust gekozen aangezien deze een belangrijke functie heeft binnen het eiwitdieet. Door iedere ochtend goed te ontbijten, zorg je ervoor dat je de stofwisseling van het lichaam een aanloop geeft waardoor het lichaam meer vet verbrand. Bovendien zorgt een goed ontbijt dat rijk aan eiwitten is ervoor dat je de komende 4 – 5 uur geen hongergevoel hebt. De verleiding om voor de lunch te snaaien neemt dus af.

Als je dus naar een efficiënte en tevens gezonde manier zoekt om af te vallen, overweeg dan het volgen van het eiwitdieet. Met de hulp van eiwitshakes worden gaten in jouw eetpatroon opgevuld waardoor het volhouden van het dieet een stuk makkelijker wordt! Bekijk ook eens eiwitrijke recepten om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

 

You may also like...